[FFmpeg-user] [EXTERNAL] Re: Cannot build ffmpeg with libx264

Peterson, David J djpeter at sandia.gov
Mon Nov 20 20:17:22 EET 2017


Hi Carl,

Thanks for the reply.  I would be happy to act on any explanations it gives but there was no explanation I saw.  This is most likely due to my ignorance.  Excerpts from the .log files from configure attached (these are the last 4 of 11 times it hit).  Do this make any sense to you perhaps why it would be thus throwing the error?

gcc -L /ffmpeg_installation/ffmpeg_build/lib -Wl,--as-needed -Wl,-z,noexecstack -static -o /tmp/ffconf.xsWlVzny/test /tmp/ffconf.xsWlVzny/test.o -lbz2 -pthread -pthread
/usr/bin/ld: cannot find -lbz2
collect2: error: ld returned 1 exit status

gcc -L /ffmpeg_installation/ffmpeg_build/lib -Wl,--as-needed -Wl,-z,noexecstack -static -o /tmp/ffconf.xsWlVzny/test /tmp/ffconf.xsWlVzny/test.o -llzma -pthread -pthread
/usr/bin/ld: cannot find -llzma
collect2: error: ld returned 1 exit status

ffmpeg_installation/ffmpeg_build/lib/libx264.a(mc-c.o): In function `x264_plane_copy_avx':mc-c.c:(.text+0x11ac): undefined reference to `_intel_fast_memcpy'
collect2: error: ld returned 1 exit status

ffmpeg_installation/ffmpeg_build/lib/libx264.a(mc-c.o): In function `x264_plane_copy_avx':mc-c.c:(.text+0x11ac): undefined reference to `_intel_fast_memcpy'
collect2: error: ld returned 1 exit status
ERROR: libx264 not found

As for yasm and nasm.  It was a while back but it griped unless I had both.  The compilation guide instructs to install both as well for RHEL.  Again, am very green to any compiling under unix based systems to please forgive my ignorance.

Thank you very much for the help,

David

David Peterson

--------------------------------------------
~Dovie'andi Se Tovya Sagain~

Sandia National Laboratories
Org. 1555 Computational Structural Mechanics & Applications
P.O. Box 5800 MS 0840
Albuquerque, NM 87185
Office: 505-284-0235
Cell: 505-321-0286‚Äč

-----Original Message-----
From: ffmpeg-user [mailto:ffmpeg-user-bounces at ffmpeg.org] On Behalf Of Carl Eugen Hoyos
Sent: Monday, November 13, 2017 5:08 PM
To: FFmpeg user questions <ffmpeg-user at ffmpeg.org>
Subject: [EXTERNAL] Re: [FFmpeg-user] Cannot build ffmpeg with libx264

2017-11-14 0:07 GMT+01:00 Peterson, David J <djpeter at sandia.gov>:
> I can see from the config.out that it knows where libx264.a is at but 
> it always dies and says:
>
> collect2: error: ld returned 1 exit status
> ERROR: libx264 not found

I am quite sure the configure script gave you useful explanations what you should do - why do you ignore them?
I at least would like to know what collect2 was unhappy about, or actually: I need it to be able to answer your question.

> rm -rf $FFMPEGDIR/ffmpeg_sources/yasm
> rm -rf $FFMPEGDIR/ffmpeg_sources/nasm-2.13.01

Unrelated:
You need either yasm or nasm, yasm does not support
AVX-512 (which so far you don't want to use).
You cannot use both.

Carl Eugen
_______________________________________________
ffmpeg-user mailing list
ffmpeg-user at ffmpeg.org
http://ffmpeg.org/mailman/listinfo/ffmpeg-user

To unsubscribe, visit link above, or email ffmpeg-user-request at ffmpeg.org with subject "unsubscribe".


More information about the ffmpeg-user mailing list